Gürgentepe Cografi ozellikler İklim



Gürgentepe İlçesi, 40-41 derece kuzey enlemleri (parelelleri) ile 36-38 derece doğu boylamları (merdiyen)arasında yer alır . İl merkezine uzaklığı 48 km,olup,yüzölçümü 213 kilometrekaredir.
Kilometrekare'ye 75 kişi düşer.Ordu-Sivas Karayolu güzergahında ve önemli bir geçit yerinde kurulmuştur.İle göre güneyde ve iç kesimde bulunur.Sarp ve dağlık bir arazi yapısına sahiptir.Doğudan Ulubey,batıdan Çatalpınar,kuzeyden Perşembe ve Fatsa,Güneyden Gölköy,Kuzeybatıdan Çamaş güneybatıdan Kabataş ilçeleriyle çevrili olan Gürgentepe, Canik dağları ile Giresun Dağları'nın kesişim noktası üzerindedir. İlçe merkezinin rakımı 1275 metredir. İlçe Karadeniz'e yakın olmasına karşılık, Karadeniz Dağları'nın sahilden itibaren birdenbire yükselmesi sebebiyle engebeli bir arazi yapısı hakimdir. Genelde arazinin bütün yönlerden ilçe'nin kurulu olduğu merkeze doğru yükseldiği dikkati çeker.Bu yönüyle Ordu ili'ne bağlı ilçeler arasında farklılık gösterir.

YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
Gürgentepe İlçesi dağılık ve engebeli arazi yapısına sahiptir.Yükseklikleri 1300 metreye yaklaşan ilçe topraklarının büyük bir bölümü dik yamaçlardan meydana gelir.Kuzeyden itibaren başlayan yükseliş ilçe merkezinde doruk noktasına ulaşır.Engebeli arazi yapısına sahip ilçede çok sayıda dere ve akarsu bulunmaktadır.

İKLİM:
Karadeniz iklim özellikleri ilçede dört mevsim görülür.Yılın tamamında yağışı olur. Yazları ılıman ve yağışlı geçerken,kışları soğuk ve kar yağışlı geçer.Yılın belirli mevsimlerine has olmamak üzere sis görülür.Çoğu zaman günlük iklim özelliği bile farklılık gösterir.Yılın ilk karı ilçenin 900 m,rakım üzerindeki yerleşim birimlerine Ekim ayı sonlarında düşer.Kar yağışı Nisan ortalarına kadar devam eder.Karın yoğun olarak yağdığı aylar Aralık,Ocak, Şubat kısmen Mart ayının başlarıdır.Kış aylarında -5 ile -10 derece sıcaklığın olduğu
gözlenir.Karın fazla yağdığı zaman 100 cm'dir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kurtlar Vadisi Pusu Yıldırım Memişoğlu Kimdir

Didi Guda Şarkı Sözü - Hülya Polat

Haye Haye Şarkı Sözü - Hülya Polat